Compassie betekent zoiets als zorgdragen voor kwetsbaarheid, voor hartepijn.

 

basistraining (zelf)compassie

voor wie?
  • Als je je (deels) herkent in de beschrijving op de voorgaande pagina’s
  • Als je ernaar verlangt minder streng/hard voor jezelf te zijn
  • Als je anders wilt leren omgaan met gevoelens als onzekerheid, jaloezie, woede of wrok
  • Als je benieuwd bent naar je verschillende delen – ook wel ‘zelven’, ‘ikken’ of ‘deelpersonen’ genoemd – en jezelf beter wilt leren begrijpen
  • Als je je innerlijke zorg- en kalmeringssysteem verder wilt ontwikkelen
  • Als je je vaardigheden op het gebied van mindfulness met (zelf)compassie wilt verdiepen

Voorwaarde voor deelname aan deze training is dat je al enige ervaring met mindfulness hebt opgedaan of een individueel VD-IFS-begeleidingstraject bij me hebt gedaan, en bereid bent om vanuit een open houding naar jezelf te kijken.

In de training krijg je praktische handvatten aangereikt om je vermogen tot compassie te vergroten. Je leert hoe je bemoedigend en vriendelijk in plaats van dwingend voor jezelf kunt zijn. We beginnen bij de beoefening van zelfcompassie, niet uit egoïsme maar uit noodzaak (verbeter de wereld begin bij jezelf!), vanuit de wens om die daarna uit te kunnen breiden naar de wereld om ons heen.
Hoewel het accent net als in de Mindfulnesstraining ligt op oefening in de praktijk en het delen van ervaringen, is enige theorie onontbeerlijk. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere:

  • de werking van je brein
  • de verschillende emotieregulatiesystemen (het gevaar-, jaag-, en zorgsysteem)
  • de rol van schuld en schaamte in je automatische reactiepatronen
  • de innerlijke criticus
  • het innerlijke kind en andere delen (‘ikken’)

We lezen hiervoor het verhelderende handboek van Frits Koster en Erik van de Brink, Compassie in je leven. Zij stonden aan de wieg van de zeer succevolle (zelf)compassietraining: Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL). Zie voor meer informatie hierover de website van Frits Koster (www.compassietraining.nl). 
In de training maak ik ook gebruik van technieken uit met name voice dialogue en internal family systems (IFS). Meer daarover lees je op de pagina’s over mijn individuele aanbod.

Enkele ervaringen van deelnemers

Waar ik vooral door werd geraakt en troost uit heb gehaald, is dat ik in ieders verhaal iets van mezelf herkende. Hoe verschillend we ook zijn, hoe divers ook onze levens, als we alle buitenste lagen afpellen komt het erop neer dat we in de kern allemaal gezien en gehoord willen worden. Dat we bang zijn het niet goed te doen, of niet goed te zijn.

Het gaat niet per se om acceptatie van wat je ziet gebeuren in de wereld of van wat je meemaakt, maar om acceptatie van en compassie met hoe je jezelf daarover voelt.