Hopelijk heb je kunnen genieten van de zomer en gaat het je goed! Meestal stuur ik mijn nieuwsbrieven niet zo snel achter elkaar. Maar omdat mijn oude website ter ziele is gegaan en de nieuwe nog niet helemaal klaar is, leek me dit de beste manier om je te informeren over mijn aanstaande trainingen en cursussen.
Oefening in vergevingsgezindheid
En dan maak ik meteen ook maar gebruik van de gelegenheid om je wat meer te vertellen over een mooie oefening in vergevingsgezindheid. Ik maakte onlangs opnieuw kennis met deze oude meditatiemethodiek. Het is er een die je niet alleen op je kussen uitvoert, maar die je door de dag heen door je heen laat stromen. Vooral op momenten dat je je angstig of onzeker voelt en geneigd bent jezelf (of de ander) te kleineren of vooroordelen, is dit een prachtige vorm. Want achter de angst en het oordeel ligt altijd een roep om verbinding, om liefde. Die leer je met deze methode gemakkelijker te herkennen. En heb je eenmaal door hoe het bij jezelf werkt, dan leer je die roep ook bij de ander herkennen; je betrekt de weerstand en oordelen dan minder snel op jezelf. Hoe werkt het?
I forgive myself for not understanding
De oefening begint met deze eenvoudige zin. Hij is afkomstig van Bhante Vimalaramsi, een boeddhistische Amerikaanse monnik. Hij adviseert ons om op momenten dat we het moeilijk hebben eerst onszelf te vergeven voor het feit dat we niet begrijpen wat er gebeurt.
Daarmee laat je dus om te beginnen je gedachten en oordelen – dat is het verhaal dat je jezelf vertelt over hoe en waarom – los. Door dit zinnetje door je heen te laten stromen, en je te openen voor de eigenschappen van vergeving – verzachting, begrip, geduld. Dat alleen al is troostrijk en schenkt ruimte.
Meestal krijg je dan als vanzelf meer zicht op het onderliggende thema waaraan je nare gevoel raakt. Je maakt koppelingen in de geest met herinneringen aan vergelijkbare pijnlijke situaties.
Er ontstaat ruimte om te onderzoeken wat het precies is wat jou in deze situatie zo raakt. Is het iets in gedrag? Zijn het bepaalde woorden? Eén specifiek woord? Een bepaalde blik, of manier waarop iemand naar je kijkt? Waar herken je dit van? Hoe voel je je daarbij? Hoe reageer je?
Vanuit de verzachting die vergeving je schenkt leer je jezelf opnieuw en vaak anders – met meer compassie – te begrijpen. Dat is niet alleen goed nieuws voor jezelf, maar ook voor je relaties. Het is een bijzonder waardevolle oefening voor eenieder die geneigd is met een al te strenge, veroordelende blik naar zichzelf (en anderen!) te kijken.
Vergeving vraagt tijd en geduld. Het is geen trucje maar een manier om oude wonden stapsgewijs te helen en meer begrip te ontwikkelen. Je vergeeft, omdat je inziet en accepteert dat je als mens verstrikt kunt raken en jezelf en anderen onbewust en onbedoeld kunt kwetsen. Dat overkomt ons allemaal, het hoort bij wie we zijn. In de (Zelf)compassietraining en het Meditatieweekend Mindfulness schenken we – onder andere – aandacht aan deze bijzondere meditatievorm. En mocht je jezelf herkennen in die strenge, veroordelende blik, dan is deelname aan de Basistraining (Zelf)compassie ook van harte aanbevolen!