basistraining mindfulness

voor wie
  • Je verlangt naar innerlijke rust, naar meer stilte in een druk denkend hoofd.
  • Je wilt weten hoe je als mens in elkaar steekt: waarom doe ik de dingen zoals ik ze doe? Waarom denk ik wat ik denk, voel ik wat ik voel?
  • Je zoekt naar meer lichtheid in je bestaan (je hebt bijvoorbeeld last van stress, negatieve denk- en gedragspatronen, of gevoelens van somberheid of angst).

Als uitnodiging tot zelfonderzoek kan mindfulness op al dit soort vragen en verlangens een antwoord zijn. Een belangrijke voorwaarde is dat je bereid bent open en eerlijk naar binnen te kijken. Mindfulness maakt dat je bewuster en intenser gaat leven. Je leert luisteren naar de signalen van je lichaam en geest, en je eigen grenzen en mogelijkheden (her)kennen en accepteren.

thuis oefenen

Mindfulness vraagt om onderhoud, om blijvende beoefening. Niet alleen tijdens de bijeenkomsten, maar juist ook thuis, in je dagelijks bestaan. Gedurende de negen weken van de training adviseer ik je daar dagelijks 30 tot 45 minuten voor te reserveren. Ter ondersteuning daarvan ontvang je wekelijks informatie en begeleide mindfulnessoefeningen van mij. 

De hobbels in ons leven vormen tijdens de training ons dankbaarste oefenmateriaal. Thuis, op het werk of met familie en vrienden, overal kom je stressvolle situaties tegen die je uit evenwicht kunnen brengen. Hoe komt dat? Wat gebeurde er precies? Mindfulness opent de deur naar gewaarzijn, naar hoe je reageert op de mensen en gebeurtenissen in je dagelijks leven.

mindful communiceren

In de bijeenkomsten nodig ik je uit die hobbels met de groep te delen. Er schuilt namelijk een enorme rijkdom en wijsheid in de ervaring van ons vallen en opstaan. Juist voorbeelden uit de dagelijkse praktijk kunnen verhelderen wat mindfulness voor je kan betekenen. Dankzij hun herkenbaarheid geven we elkaar daarmee nieuwe inzichten. Bovendien ontdek je in het delen dat iedereen – elk op z’n eigen manier – tegen dezelfde soort obstakels aanloopt. Dat kwetsbaarheid en raakbaarheid bij ons mens-zijn horen. En dat het dus nooit een kwestie van ‘persoonlijk falen’ is. Alleen al dat besef is vaak een hele verademing.

Ook het delen doen we op een mindfulle manier. Dat wil zeggen dat we aandachtig luisteren, en elkaar de ruimte geven met eigen antwoorden te komen (we geven geen ‘adviezen’).

Enkele reacties van deelnemers

Het helpt me te luisteren naar mezelf en niet te hoeven doen alsof het allemaal goed gaat en ik het allemaal wel kan.

De bijeenkomsten brengen me veel steun. Ik vind het zo fijn om te merken dat anderen met dezelfde dingen worstelen. Nooit gedacht dat het in stilte en vertrouwen naar elkaar luisteren zoveel rust kan brengen.

Ik moest er even aan wennen, maar voelde al gauw de waarde van werkelijk gehoord worden. Als iemand echt naar me luistert, krijg ik als vanzelf meer helderheid; dat verraste en ontroerde me.